keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Hämmästyttää kummastuttaa vol. 2

Ulkomailla ollessaan ei voi olla ihmettelemättä paikallisten tapoja. Nytkin kummallisuudet hämmästyttävät, riemastuttavat ja joskus jopa saavat pohtimaan: Hei, voisiko näitä asioita toteuttaa jotenkin fiksummin? Onneksi oudot asiat yleensä vain huvittavat :) Oletteko koskaan tuumailleet tällaisia asioita Suomesta?

Anteeksi ja kiitos: Mikseivät paikalliset voi käyttää normaaleja kohteliaisuussanoja? Hyvää päivänjatkoa, anteeksi ja kiitos tuntuvat olevan välillä niin nihkeitä sanoja sanoa. Vai onko kyse siitä, että suomalainen mölinä saa kaikki varomaan sanojaan? Vai onko niin vaikee sanoa ai täh tai vapandust, häh!

Jalankulkijoille annetaan tietä: AINA! Jos jalankulkija on ylittämässä suojatietä, autoilijat antavat kävelijälle aina etuoikeuden mennä ensi. Olimme hämmästyneitä tästä autoilijoiden käytöksestä aluksi, mutta autoilijat olivat varmaan vielä enemmän ihmeissään heille moikkailevista tytöistä.

Raketteja, raketteja, raketteja: Voisihan sitä luulla, että uusi vuosi on = raketit, joka on vain kerran vuodessa. Täällä pamauksen saa kuulla harva se päivä. Raketti päivässä pitää Arielan lotolla. (Heh) Olemme yrittäneet sinnikkäästi nähdä millaisia raketteja ilmoille lentelee, mutta joka kerta kun nassu on ikkunassa, pamauttelu loppuu. (AAAAaaaaaarr, taas rakeetteja! Nyt, nyt näkyyy!)

Useimmissa tuotteissa ei ole tekstejä englanniksi: Emme ymmärrä viroa, emme venäjää, emme latviaa, emmekä liettuaa. Miten kummassa meidän pitäisi tietää jostakin tuotteista mitä ne ovat tai mitä niissä on? Kivasti tukimme kulkuväylät kaupoissa, kun pohdimme, mistä löytyy mitäkin tai mitäs hittoa tuo on. Viimeksikin mukaan tarttui kohupiimiä, jonka oli tarkoitus olla rahkaa. Mössö osoittautui rahkan ja raejuuston välimuodoksi. Ei mansikkarahkan tekeminen mennytkään sitten ihan suunnitelmien mukaan.

Siivoamisvälineet: Emme ole törmännyt yhteenkään imuriin matkamme aikana. Onko imuri ei-virolaisten juttu vai onko kyse rahasta? Lattioiden lakaiseminen ja moppaaminen ovat IHAN YHTÄ TYHJÄN KANSSA. Siivoamisen jälkeen menee vain hetki, kun pöly valtaa kämpän. Entä miksi astiat pestään sienellä eikä harjalla? Emme ymmärrä.

Hiekoittaminen: Hei täälläkin hiekoitetaan, hieno juttu! Tosin hiekoittamiseen käytetään ihan oikeaa HIEKKAA. Tooosi kiva. Kun tulee vähän lämpimämpi ilma, lumi muuttuu ruskeaksi mönjäksi, joka jumittuu kengänpohjiin ja kulkeutuu sisälle. Rappuralleja ei ole tietenkään keksitty. Joka päivä uusi kuralammikko kerääntyy eteiseen. Tästä kaikki aina varmasti haaveilevat!

Täältä saa hitokseen suomalaisia tuotteita: Jokaisesta ruokakaupasta löytyy Valion ja Fazerin tuotteita. On leipää, suklaata, keksejä, leivonnaisia, juustoa, kermaa… Itseänsä ei tarvitse myöskään itkeä uneen salmiakin loppumisen pelon takia, kun sitä saa Prismasta. Jep, täällä on Prisma. Prisma onkin sitten ihan oma lukunsa suomalaisten tuotteiden kanssa. Voihan se Saarioisen mikropizza aiheuttaa mielipuolisen virneen naamalle vain sen pelkästä näkemisestäkin.

Tämmöisiä nämä matkalaiset tuumailevat, ja toivottavasti tuumailevat vielä jatkossakin. Ainakin moni paikka odottaa vielä tutustumista. Ilmassa leijuu vahva tunne siitä, että tän matkan aikana saa hämmästyä vielä monta kertaa. :)

Hämmästynyt ja kummastunut kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti